CBS richt Center for Big Data Statistics op

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) start eind september met een Center for Big Data Statistics. Doel is het ontwikkelen van nieuwe oplossingen op basis van big data-technologie. Het nieuwe expertisecenter van het CBS gaat samenwerken met diverse nationale en internationale organisaties.

De officiële opening van het CBS Center for Big Data Statistics is op 27 september aanstaande en vindt plaats in het kader van een bezoek van minister-president Mark Rutte aan Zuid-Korea. Het statistiekbureau van dit Aziatische land is een van de partners waarmee het expertisecenter gaat samenwerken. Ook soortgelijke bureaus in Engeland en Italië, alsmede de Wereldbank en een aantal buitenlandse universiteiten behoren tot de samenwerkende partijen.

Daarnaast werkt het CBS Center for Big Data Statistics samen met een aantal nationale partners. Tijdens de opening op 12 september 2016 van Brightlands Smart Services Campus in Heerlen ondertekende het CBS een eerste intentieverklaring hiervoor met deze Brightlands-campus, de Universiteit Maastricht, de Open Universiteit en Zuyd Hogeschool. Om de binding te versterken neemt CBS deel aan het lectoraat Visualisatie aan de Smart Services Campus.

Heerlen

Het zwaartepunt van de big data-afdeling ligt in Heerlen, waar het CBS ook een vestiging heeft, vertelt directeur-generaal Tjark Tjin-a-Tsoi, na afloop van de openingsceremonie op de campus in Heerlen. ‘Wij beschikken als statistiekbureau natuurlijk over enorme verzamelingen gegevens. Door middel van big data-toepassingen willen we nog meer patronen in data kunnen blootleggen. Ook willen we beter, sneller en gedetailleerder antwoord kunnen geven op vragen over en vanuit de samenleving, tegen lagere kosten en met minder administratieve lasten. We zoeken bijvoorbeeld naar mogelijkheden om bedrijven minder te belasten met onze uitvraag naar hun gegevens.’

Faam

Het CBS heeft eigen applicatie-ontwikkelaars in dienst, maar het bureau kiest bewust voor nationale en internationale samenwerking. Tjin-a-Tsoi: ‘De tijd dat we een Spss-bolwerk waren, ligt al een tijdje achter ons. We zijn echt op zoek naar vernieuwende oplossingen en daarvoor is samenwerking met andere experts uit het onderwijs, de overheid en het bedrijfsleven op het gebied van big data cruciaal. Het CBS staat internationaal bekend om zijn statistische methoden, die we ook aan andere organisaties doorverkopen. Die faam willen we met onze toekomstige big data-oplossingen ook weer behalen.’

Bron: computable, 14 september 2016

 

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Kunstmatige intelligentie leert autorijden met GTA

Zelfrijdende auto toekomst-geschiedenis

Wie ooit Grand Theft Auto (GTA) heeft gespeeld, weet dat de game niet is gemaakt om je aan de regels te houden. Toch kan GTA volgens onderzoekers van de Technische Universiteit Darmstadt een kunstmatige intelligentie helpen om te leren door het verkeer te rijden. Dat schrijft het universiteitsmagazine van MIT, Technology Review.

Onderzoekers gebruiken het spel daarom ook om algoritmes te leren hoe ze zich in het verkeer moeten gedragen. Volgens de universiteit is de realistische wereld van computerspelletjes zoals GTA heel erg geschikt om de echte wereld beter te begrijpen. Virtuele werelden worden al gebruikt om data aan algoritmes te geven, maar door games te gebruiken hoeven die werelden niet specifiek gecreëerd te worden.

Het leren rijden in Grand Theft Auto werkt ongeveer gelijk als in de echte wereld. Voor zelfrijdende auto’s worden objecten en mensen, zoals voetgangers, gelabeld. Die labels kunnen aan het algoritme, waardoor die in staat is om in zowel de echte wereld als de videogame onderscheid te maken tussen verschillende voorwerpen of medeweggebruikers.

Het is niet de eerste keer dat kunstmatige intelligentie wordt ingezet om computerspelletjes te spelen. Zo werkte onderzoekers al aan een slimme Mario en wordt Minecraft voor eenzelfde doeleinde gebruikt als GTA. Microsoft gebruikt de virtuele wereld namelijk om personages te leren hoe ze zich door de omgeving moeten manoeuvreren. De kennis die wordt opgedaan kan later gebruikt worden om robots in de echte wereld soortgelijke obstakels te laten overwinnen.

Bron: numrush.nl, 12 september 2016

 

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Eerste Big Data Hub van Nederland geopend

arenaDe Amsterdam ArenA opent vanmiddag haar deuren voor de eerste zogenoemde Big Data Hub van Nederland. Ondernemers kunnen daar met overheden en wetenschappers data delen en data-gedreven innovaties ontwikkelen. Op allerlei terrein: van entertainment tot mobiliteit.

Het Data Hub richt zich grotendeels op toepassingen in en rond de ArenA. Daarbij kan worden gedacht aan het sturen van bezoekersstromen, het optimaliseren van  bezoekerservaringen, het vergroten van de veiligheid, het beter benutten van water en elektriciteit en het sneller en effectiever informeren van hulpdiensten.

Het Big Data Value Center maakt deel uit van de al eerder gelanceerde Amsterdam Innovation ArenA. Eén van de faciliteiten wordt een zogenoemde integrated control room waarin alle data van mobiliteitsstromen, nutsvoorzieningen en veiligheidscamera’s worden gecombineerd ten behoeve van misdaadpreventie en het reguleren van optimale evacuatieroutes via LED-verlichting in de vloer.

Vervoersbedrijven kunnen mobiliteit tijdens pieken beter stroomlijnen. Energie-, afval- en waterbedrijven gebruiken de data om preventief onderhoud te kunnen plegen of hun processen te verduurzamen.

Tijdens evenementen kunnen de data worden gebruikt om de beleving te vergroten via social media en smartphones door spelers op het veld te volgen of zelf beelden te laten maken en te delen. Deelnemers aan de Hub kunnen deze en eigen concepten en datasets testen in deze operationele omgeving.

De belangrijkste partners zijn KPMG, Kamer van Koophandel, TNO en Commit2Data. Deze initiatiefnemers hopen dat de oplossingen door de samenwerkende partijen worden overgenomen naar (andere) speelsteden van het EK. Of naar vergelijkbare locaties als Schiphol of de Floriade.

De Big Data Hub Metropoolregio Amsterdam is de eerste hub van vier en heeft een belangrijke focus op de creatieve industrie. Eind dit jaar volgt de Big Data Hub voor o.a. Security en Logistiek in de metropoolregio Den Haag/Rotterdam. Eind 2017 moeten ook hubs in Noord-Nederland (Energie) en Noord-Brabant (Maakindustrie) van start zijn.

Bron: Emerce, 12 september 2016

 

 

Deel dit artikel

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Meer artikelen...