1 item tagged "klachten"

 • Stijging privacyklachten over persoonlijke data in de eerste helft van 2019

  Stijging privacyklachten over persoonlijke data in de eerste helft van 2019

  Het aantal privacyklachten blijft sterk toenemen. Ruim 15.000 mensen hebben in de eerste zes maanden van dit jaar een klacht ingediend bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), zo laat de toezichthouder weten. Dat is bijna 60% meer dan in de tweede helft van 2018.

  Mensen lopen volgens de AP vast bij een inzageverzoek of het verzoek om verwijdering van hun gegevens. Dit speelt vooral bij zakelijke dienstverleners, zoals energieleveranciers en de detailhandel.

  15.313 mensen hebben in het eerste zes maanden van 2019 een privacyklacht ingediend bij de AP. Ook het aantal internationale klachten is sterk toegenomen. Een verklaring voor het grote aantal klachten is dat de mogelijkheid om privacyklachten in te dienen nieuw is in Nederland en steeds bekender wordt.

  De AP heeft in de eerste helft van 2019 ruim 10.000 klachten afgerond. Veel telefonische klachten konden direct naar tevredenheid worden behandeld. In veel andere gevallen hebben medewerkers van de AP mensen op weg geholpen om zelf een klacht in te dienen bij de organisatie waarover de klacht gaat. Er lopen 68 onderzoeken naar aanleiding van een veelvoud aan klachten.

  Zakelijke dienstverleners (46%), de overheid (14%) en de IT-sector (13%) zijn de sectoren waarover de AP de meeste klachten ontvangt. Bij zakelijke dienstverleners, zoals energieleveranciers en de detailhandel gaan de klachten vooral over privacyrechten van mensen en direct marketing. Bij de overheid komt de rechtmatigheid van gegevensverwerkingen het meest aan de orde.

  Voorzitter Aleid Wolfsen vindt dat er een structurele oplossing moet komen, ‘zodat we de klachten adequaat kunnen blijven behandelen. De bescherming van je privacy is een grondrecht, het mag nooit een wassen neus worden.’

  Iedereen kan sinds 25 mei 2018 een privacyklacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Dat kan als iemand vermoedt dat zijn of haar persoonsgegevens zijn verwerkt op een manier die in strijd is met de privacywet.

  Bron: Emerce

EasyTagCloud v2.8