5 items tagged "Business intelligence technology"

  • Big Data Analytics: hype?

    Big DAta explosion

    Er gaat momenteel geen dag voorbij of er is in de media wel een bericht of discussie te vinden rond data. Of het nu gaat om vraagstukken rond privacy, nieuwe mogelijkheden en bedreigingen van Big Data, of nieuwe diensten gebaseerd op het slim combineren en uitwisselen van gegevens: je kunt er niet onderuit dat informatie ‘hot’ is. 

    Is Big Data Analytics - ofwel de analyse van grote hoeveelheden data, veelal ongestructureerd - een hype? Toen de term enkele jaren geleden opeens overal opdook zeiden veel sceptici dat het een truc was van software leveranciers om iets bestaands - data analyse wordt al lang toegepast - opnieuw te vermarkten. Inmiddels zijn alle experts het er over eens dat Big Data Analytics in de vorm waarin het nu kan worden toegepast een enorme impact gaat hebben op de wereld zoals wij die kennen. Ja, het is een hype, maar wel een terechte.

    Big Data Analytics – wat is dat nou eigenlijk?

    Big Data is al jaren een hype, en zal dat nog wel even blijven. Wanneer is er nou sprake van ‘Big’ Data, bij hoeveel tera-, peta- of yottabytes (1024) ligt de grens tussen ‘Normal’ en ‘Big’ Data? Het antwoord is: er is geen duidelijke grens. Je spreekt van Big Data als het te veel wordt voor jouw mensen en middelen. Big Data Analytics richt zich op de exploratie van data middels statistische methoden om nieuwe inzichten op te doen waarmee de toekomstige prestaties verbeterd kunnen worden. 

    Big Data Analytics als stuurmiddel voor prestaties is al volop in gebruik bij bedrijven. Denk aan een sportclub die het inzet om te bepalen welke spelers ze gaan kopen. Of een bank die gestopt is alleen talenten te rekruteren van topuniversiteiten omdat bleek dat kandidaten van minder prestigieuze universiteiten het beter deden. Of bijvoorbeeld een verzekeringsmaatschappij die het gebruikt om fraude te detecteren. Enzovoorts. Enzovoorts. 

    Wat maakt Big Data Analytics mogelijk? 

    Tenminste drie ontwikkelingen zorgen ervoor dat Big Data Analytics een hele nieuwe fase ingaat. 

    1. Rekenkracht 

    De toenemende rekenkracht van computers stelt analisten in staat om enorme datasets te gebruiken, en een groot aantal variabelen te gebruiken in hun analyses. Door de toegenomen rekenkracht is het niet langer nodig om een steekproef te nemen zoals vroeger, maar kan alle data gebruikt worden voor een analyse. De analyse kan worden gedaan met behulp van specifieke tools en vereist vaak specifieke kennis en vaardigheden van de gebruiker, een data analist of data scientist. 

    2. Datacreatie 

    Het internet en social media zorgen ervoor dat de hoeveelheid data die we creëren exponentieel toeneemt. Deze data is inzetbaar voor talloze data-analyse toepassingen, waarvan de meeste nog bedacht moeten worden. 

    Om een beeld te krijgen van de datagroei, overweeg deze statistieken: 

    - Meer dan een miljard tweets worden iedere 48 uur verstuurd.

    - Dagelijks komen een miljoen Twitter accounts bij.

    - Iedere 60 seconden worden er 293.000 status updates gepost op facebook.

    - De gemiddelde Facebook gebruiker creëert 90 stukken content per maand, inclusief links, nieuws, verhalen, foto’s en video’s. 

    - Elke minuut komen er 500 Facebook accounts bij. 

    - Iedere dag worden 350 miljoen foto’s geupload op facebook, wat neerkomt op 4.000 foto’s per seconde.

    - Als Wikipedia een boek zou zijn, zou het meer dan twee miljard pagina’s omvatten. 

    Bron: http://www.iacpsocialmedia.org

    3. Dataopslag 

    De kosten voor het opslaan van data zijn sterk afgenomen de afgelopen jaren, wat de mogelijkheden om analytics toe te passen heeft doen groeien. Een voorbeeld is de opslag van videobeelden. Beveiligingscamera’s in een supermarkt namen eerst alles op tape op. Als er na drie dagen niks gebeurd was werd de band teruggespoeld en werd er opnieuw over opgenomen.  

    Dat is niet langer nodig. Een supermarkt kan nu digitale beelden - die de hele winkel vastleggen - naar de cloud versturen waar ze blijven opgeslagen. Vervolgens is het mogelijk analytics op deze beelden toe te passen: welke promoties werken goed? Voor welke schappen blijven mensen lang staan? Wat zijn de blinde hoeken in de winkel? Of predictive analytics: Stel dat we dit product in dit schap zouden leggen, wat zou het resultaat dan zijn? Deze analyses kan het management gebruiken om tot een optimale winkelinrichting te komen en maximaal rendement uit promoties te halen.  

    Betekenis Big Data Analytics

    Big Data - of Smart Data - zoals Bernard Marr, auteur van het nieuwe praktische boek ‘Big Data: Using SMART Big Data Analytics To Make Better Decisions and Improve Performance’ - het liever noemt is de wereld aan het veranderen. De hoeveelheid data neemt exponentieel toe momenteel, maar de hoeveelheid is voor de meeste beslissers grotendeels irrelevant. Het gaat erom hoe men het inzet om te komen tot waardevolle inzichten.  

    Big Data 

    De meningen zijn verdeeld over wat big data nou precies is. Gartner definieert big data vanuit de drie V’s Volume, Velocity en Variety. Het gaat dus om de hoeveelheid data, de snelheid waarmee de data verwerkt kan worden en de diversiteit van de data. Met dit laatste wordt bedoeld dat de data, naast gestructureerde bronnen, ook uit allerlei ongestructureerde bronnen gehaald kan worden, zoals internet en social media, inclusief tekst, spraak en beeldmateriaal.

    Analytics

    Wie zou niet de toekomst willen voorspellen? Met voldoende data, de juiste technologie en een dosis wiskunde komt dat binnen bereik. Dit wordt business analytics genoemd, maar er zijn veel andere termen in omloop, zoals data science, machine learning en, jawel, big data. Ondanks dat deze wiskunde al vrij lang bestaat, is het nog een relatief nieuw vakgebied dat tot voor kort alleen voor gespecialiseerde bedrijven met veel geld bereikbaar was.

    Toch maken we er zonder het te weten allemaal al gebruik van. Spraakherkenning op je telefoon, virusscanners op je PC en spamfilters voor email zijn gebaseerd op concepten die in het domein van business analytics vallen. Ook de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s en alle stapjes daarnaartoe (adaptive cruise control, lane departure system, et cetera) zijn alleen mogelijk door machine learning. 

    Analytics is kortom de ontdekking en de communicatie van zinvolle patronen in data. Bedrijven kunnen analytics toepassen op zakelijke gegevens om hun bedrijfsprestaties te beschrijven, voorspellen en verbeteren. Er zijn verschillende soorten analytics, zoals tekst-analytics, spraak-analytics en video-analytics. 

    Een voorbeeld van tekst-analytics is een advocatenfirma die hiermee duizenden documenten doorzoekt om zo snel de benodigde informatie te vinden ter voorbereiding van een nieuwe zaak. Speech-analytics worden bijvoorbeeld gebruikt in callcenters om vast te stellen wat de stemming van de beller is, zodat de medewerker hier zo goed mogelijk op kan anticiperen. Video-analytics kan gebruikt worden voor het monitoren van beveiligingscamera’s. Vreemde patronen worden er zo uitgepikt, waarop beveiligingsmensen in actie kunnen komen. Ze hoeven nu zelf niet langer uren naar het scherm te staren terwijl er niks gebeurt.  

    Het proces kan zowel top-down als bottom-up benaderd worden. De meest toegepaste benaderingen zijn: 

    • Datamining: Dataonderzoek op basis van een gerichte vraag, waarin men op zoek gaat naar een specifiek antwoord.
    • Trend-analyse en predictive analytics: Door gericht op zoek te gaan naar oorzaak-gevolg verbanden om bepaalde gebeurtenissen te kunnen verklaren of om toekomstig gedrag te voorspellen.
    • Data discovery: Data onderzoeken op onverwachte verbanden of andere opvallende zaken.

    Feiten en dimensies

    De data die helpen om inzichten te verkrijgen of besluiten te nemen zijn feiten. Bijvoorbeeld EBITDA, omzet of aantal klanten. Deze feiten krijgen waarde door dimensies. De omzet over het jaar 2014 voor de productlijn babyvoeding in de Regio Oost. Door met dimensies te gaan analyseren kun je verbanden ontdekken, trends benoemen en voorspellingen doen voor de toekomst.

    Analytics versus Business Intelligence

    Waarin verschilt analytics nu van business intelligence (BI)? In feite is analytics op data gebaseerde ondersteuning van de besluitvorming. BI toont wat er gebeurd is op basis van historische gegevens die gepresenteerd worden in vooraf bepaalde rapporten. Waar BI inzicht geeft in het verleden, focust analytics zich op de toekomst. Analytics vertelt wat er kan gaan gebeuren door op basis van de dagelijks veranderende datastroom met ‘wat als’- scenario’s inschattingen te maken en risico’s en trends te voorspellen.

    Voorbeelden Big Data Analytics

    De wereld wordt steeds slimmer. Alles is meetbaar, van onze hartslag tijdens een rondje joggen tot de looppatronen in winkels. Door die data te gebruiken, kunnen we indrukwekkende analyses maken om bijvoorbeeld filevorming te voorkomen, epidemieën voortijdig te onderdrukken en medicijnen op maat aan te bieden.

    Deze evolutie is zelfs zichtbaar in de meest traditionele industrieën, zoals de visserij. In plaats van - zoals vanouds - puur te vertrouwen op een kompas en ‘insider knowledge’ doorgegeven door generaties vissersfamilies, koppelt de hedendaagse visser sensoren aan vissen en worden scholen opgespoord met de meest geavanceerde GPS-systemen. Big Data Analytics wordt inmiddels toegepast in alle industrieën en sectoren. Ook steden maken er gebruik van. Hieronder een overzicht van mogelijke toepassingen:

    Doelgroep beter begrijpen

    De Amerikaanse mega retailer Target weet door een combinatie van 25 aankopen wanneer een vrouw zwanger is. Dat is één van de weinige perioden in een mensenleven waarin koopgedrag afwijkt van routines. Hier speelt Target slim op in met baby-gerelateerde aanbiedingen. Amazon is zo goed geworden in predictive analytics dat ze producten al naar naar je toe kunnen sturen voordat je ze gekocht hebt. Als het aan hun ligt, kun je je bestelling binnenkort middels een drone binnen 30 minuten bezorgd krijgen.

    Processen verbeteren 

    Processen veranderen ook door Big Data. Bijvoorbeeld inkoop. Walmart weet dat er meer ‘Pop Tarts’ verkocht worden bij een stormwaarschuwing. Ze weten niet waarom dat is, maar ze zorgen er wel voor dat ze voldoende voorraad hebben en de snacks een mooie plek in de winkel geven. Een ander proces waar data grote kansen biedt voor optimalisatie is de supply chain. Welke routes laat je chauffeurs rijden en in welke volgorde laat je ze bestellingen afleveren? Real-time weer- en verkeerdata zorgt voor bijsturing. 

    Business optimalisatie

    Bij Q-Park betalen klanten per minuut voor parkeren, maar het is ook mogelijk een abonnement af te nemen. De prijs per minuut is bij een abonnement vele malen goedkoper. Als de garage vol begint te raken, is het vervelend als er net een klant met abonnement aan komt rijden, want dat kost omzet. Het analytics systeem berekent daarom periodiek de optimale mix van abonnementsplekken en niet abonnementsplekken op basis van historische gegevens. Zo haalt de garage exploitant het maximale eruit wat eruit te halen valt. 

    Optimalisatie machines 

    General Electric (GE) is een enthousiast gebruiker van big data. Het conglomeraat gebruikt al veel data in haar data-intensieve sectoren, zoals gezondheidszorg en financiële dienstverlening, maar het bedrijf ziet ook industriële toepassingen, zoals in GE’s businesses voor locomotieven, straalmotoren en gasturbines. GE typeert de apparaten in bedrijfstakken als deze ook wel als ‘dingen die draaien’ en verwacht dat de meeste van die dingen, zo niet alle, binnenkort gegevens over dat ‘draaien’ kunnen vastleggen en communiceren. 

    Een van die draaiende dingen is de gasturbine die de klanten van GE gebruiken voor energieopwekking. GE monitort nu al meer dan 1500 turbines vanuit een centrale faciliteit, dus een groot deel van de infrastructuur voor gebruik van big data om de prestaties te verbeteren is er al. GE schat dat het de efficiëntie van de gemonitorde turbines met minstens 1 procent kan verbeteren via software en netwerkoptimalisatie, doeltreffender afhandelen van onderhoud en betere harmonisering van het gas-energiesysteem. dat lijkt misschien niet veel, maar het zou neerkomen op een brandstofbesparing van 66 miljard dollar in de komende 15 jaar.
    (bron: 'Big Data aan het werk' door Thomas Davenport)

    Klantenservice en commercie

    Een grote winst van de nieuwe mogelijkheden van big data voor bedrijven is dat ze alles aan elkaar kunnen verbinden; silo’s, systemen, producten, klanten, enzovoorts. Binnen de telecom hebben ze bijvoorbeeld het cost-to-serve-concept geïntroduceerd. Daarmee kunnen zij vanuit de daadwerkelijke operatie kijken wat voor contactpunten ze met de klant hebben; hoe vaak hij belt met de klantenservice; wat zijn betaalgedrag is; hoe hij zijn abonnement gebruikt; hoe hij is binnengekomen; hoe lang hij klant is; waar hij woont en werkt; welke telefoon hij gebruikt; et cetera. 

    Wanneer het telecombedrijf de data van al die invalshoeken bij elkaar brengt, ontstaat er opeens een hele andere kijk op de kosten en omzet van die klant. In die veelheid van gezichtspunten liggen mogelijkheden. Alleen al door data te integreren en in context te bekijken, ontstaan gegarandeerd verrassende nieuwe inzichten. Waar bedrijven nu typisch naar kijken is de top 10 klanten die het meeste en minste bijdragen aan de omzet. Daar trekken ze dan een streep tussen. Dat is een zeer beperkte toepassing van de beschikbare data. Door de context te schetsen kan het bedrijf wellicht acties bedenken waarmee ze de onderste 10 kunnen enthousiasmeren iets meer te doen. Of er alsnog afscheid van nemen, maar dan weloverwogen.

    Slimme steden

    New York City maakt tegenwoordig gebruik van een ‘soundscape’ van de hele stad. Een verstoring in het typische stadsgeluid, zoals bijvoorbeeld een pistoolschot, wordt direct doorgegeven aan de politie die er op af kunnen. Criminelen gaan een moeilijke eeuw tegemoet door de toepassing van dergelijke Big Data Analytics. 

    Slimme ziekenhuizen

    Of het nu gaat om de informatie die gedurende een opname van een patiënt wordt verzameld of informatie uit de algemene jaarrapporten: Big Data wordt voor ziekenhuizen steeds belangrijker voor verbeterde patiëntenzorg, beter wetenschappelijk onderzoek en bedrijfsmatige informatie. Medische data verdubbelen iedere vijf jaar in volume. Deze gegevens kunnen van grote waarde zijn voor het leveren van de juiste zorg.

    HR Analytics

    Data kan worden aangewend om de prestaties van medewerkers te monitoren en te beoordelen. Dit geldt niet alleen voor de werknemers van bedrijven, maar zal ook steeds vaker worden toegepast om de toplaag van managers en leiders objectief te kunnen beoordelen. 

    Een bedrijf dat de vruchten heeft geplukt van HR Analytics is Google. De internet- en techgigant had nooit het geloof dat managers veel impact hadden, dus ging het analyticsteam aan de slag met de vraag: ‘Hebben managers eigenlijk een positieve impact bij Google?’ Hun analyse wees uit dat managers wel degelijk verschil maken en een positieve impact kunnen hebben bij Google. De volgende vraag was: ‘Wat maakt een geweldige manager bij Google?’ Dit resulteerde in 8 gedragingen van de beste managers en de 3 grootste valkuilen. Dit heeft geleid tot een zeer effectief training en feedback programma voor managers dat een hele positieve invloed heeft gehad op de performance van Google.  

    Big Data Analytics in het MKB

    Een veelgehoorde misvatting over Big Data is dat het alleen iets is voor grote bedrijven. Fout, want ieder bedrijf van groot naar klein kan data inzetten. Bernard Marr geeft in zijn boek een voorbeeld van een kleine mode retail onderneming waar hij mee samen heeft gewerkt. 

    De onderneming in kwestie wilden hun sales verhogen. Ze hadden alleen geen data om dit doel te bereiken op de traditionele sales data na. Ze bedachten toen eerst een aantal vragen:

    - Hoeveel mensen passeren onze winkels?

    - Hoeveel stoppen er om in de etalage te kijken en voor hoe lang?

    - Hoeveel komen vervolgens binnen?

    - Hoeveel kopen dan iets? 

    Vervolgens hebben ze een klein discreet apparaat achter het raam geplaatst dat het aantal passerende mobiele telefoons (en daarmee mensen) is gaan meten. Het apparaat legt ook vast hoeveel mensen voor de etalage blijven staan en voor hoe lang, en hoeveel er naar binnen komen. Sales data legt vervolgens vast hoeveel mensen wat kopen. De winkelketen kon vervolgens experimenteren met verschillende etalages om te testen welke het meest succesvol waren. Dit project heeft geleid tot fors meer omzet, en het sluiten van één worstelend filiaal waar onvoldoende mensen langs bleken te komen.  

    Conclusie

    De Big Data revolutie maakt de wereld in rap tempo slimmer. Voor bedrijven is de uitdaging dat deze revolutie plaatsvindt naast de ‘business as usual’. Er is nog veel te doen voordat de meeste ondernemingen in staat zijn echt te profiteren van Big Data Analytics. Het gros van de organisaties is al blij dat ze op een goede manier kunnen rapporteren en analyseren. Veel bedrijven moeten nog aan het experiment beginnen, iets waarbij ze mogelijk over hun koudwatervrees heen moeten stappen. Het is in ieder geval zeker dat er nu snel heel veel kansen zullen ontstaan. De race die nu begonnen is zal uitwijzen wie er met de nieuwe inzichten aan de haal gaan. 

    Auteur: Jeppe Kleyngeld

    Bron: FMI

                

  • Business Intelligence in 3PL: Mining the Value of Data

    data-mining-techniques-create-business-value 1In today’s business world, “information” is a renewable resource and virtually a product in itself. Business intelligence technology enables businesses to capture historical, current and predictive views of their operations, incorporating such functions as reporting, real-time analytics, data and process mining, performance management, predictive analytics, and more. Thus, information in its various forms and locations possesses genuine inherent value.
     
    In the real world of warehousing, the availability of detailed, up-to-the minute information on virtually every item in the operators’ custody, from inbound dock to delivery site, leads to greater efficiency in every area it touches. Logic would offer that greater profitability ensues.
     
    Three areas of 3PL operations seem to be most benefitted through savings opportunities identified through business intelligence solutions: labor, inventory, and analytics.
    In the first case, business intelligence tools can help determine the best use of the workforce, monitoring its activity in order to assure maximum effective deployment. The result: potentially major jumps in efficiency, dramatic reductions in downtime, and healthy increases in productivity and billable labor.
     
    In terms of inventory management, the metrics obtainable through business intelligence can stem inventory inaccuracies that would have resulted in thousands of dollars in annual losses, while also reducing write-offs.
     
    Analytics through business intelligence tools can also accelerate the availability of information, as well as provide the optimal means of presentation relative to the type of user. One such example is the tracking of real-time status of work load by room or warehouse areas; supervisors can leverage real-time data to re-assign resources to where they are needed in order to balance workloads and meet shipping times. A well-conceived business intelligence tool can locate and report on a single item within seconds and a couple of clicks.
     
    Extending the Value
    The value of business intelligence tools is definitely not confined to the product storage areas.
     
    With automatically analyzed information available in a dashboard presentation, users – whether in the office or on the warehouse floor – can view the results of their queries/searches in a variety of selectable formats, choosing the presentation based on its usefulness for a given purpose. Examples:
    • Status checks can help identify operational choke points, such as if/when/where an order has been held up too long; if carrier wait-times are too long; and/or if certain employees have been inactive for too long.
    • Order fulfillment dashboards can monitor orders as they progress through the picking, staging and loading processes, while also identifying problem areas in case of stalled processes.
    • Supervisors walking the floor with handheld devices can both encourage team performance and, at the same time, help assure efficient dock-side activity. Office and operations management are able to monitor key metrics in real-time, as well as track budget projections against actual performance data.
    • Customer service personnel can call up business intelligence information to assure that service levels are being maintained or, if not, institute measures to restore them.
    • And beyond the warehouse walls, sales representatives in the field can access mined and interpreted data via mobile devices in order to provide their customers with detailed information on such matters as order fill rates, on-time shipments, sales and order volumes, inventory turnover, and more.
    Thus, well-designed business intelligence tools not only can assemble and process both structured and unstructured information from sources across the logistics enterprise, but can deliver it “intelligently” – that is, optimized for the person(s) consuming it. These might include frontline operators (warehouse and clerical personnel), front line management (supervisors and managers), and executives.
     
    The Power of Necessity
    Chris Brennan, Director of Innovation at Halls Warehouse Corp., South Plainfield N.J., deals with all of these issues as he helps manage the information environment for the company’s eight facilities. Moreover, as president of the HighJump 3PL User Group, he strives to foster collective industry efforts to cope with the trends and issues of the information age as it applies to warehousing and distribution.
     
    “Even as little as 25 years ago, business intelligence was a completely different art,” Brennan has noted. “The tools of the trade were essentially networks of relationships through which members kept each other apprised of trends and happenings. Still today, the power of mutual benefit drives information flow, but now the enormous volume of data available to provide intelligence and drive decision making forces the question: Where do I begin?”
     
    Brennan has taken a leading role in answering his own question, drawing on the experience and insights of peers as well as the support of HighJump’s Enterprise 3PL division to bring Big Data down to size:
     
    “Business intelligence isn’t just about gathering the data,” he noted, “it’s about getting a group of people with varying levels of background and comfort to understand the data and act upon it. Some managers can glance at a dashboard and glean everything they need to know, but others may recoil at a large amount of data. An ideal BI solution has to relay information to a diverse group of people and present challenges for them to think through.”
     
    source: logisticviewpoints.com, December 6, 2016
  • Forrester benoemt SAS als leader voor Enterprise Insights platforms

    saslogo280x80 580x358SAS is benoemd tot leider in The Forrester Wave: Enterprise Insight Platforms, Q1 2019. In het rapport wordt opgemerkt dat "SAS Viya een moderne architectuur is met een enkele krachtige analytische engine. Het platform van SAS biedt ook de nauwste integratie die we hebben gezien tussen verschillende analysemogelijkheden, data preparation en governance."

    De succesvolle organisaties van deze tijd worden gedreven door analytische inzichten, niet door intuïtie. SAS Viya op het SAS Platform biedt bedrijven toonaangevende analyticsmogelijkheden om zakelijke beslissingen met zowel snelheid als schaalbaarheid te ondersteunen. Met behulp van een solide en samenhangende omgeving kunnen organisaties hun data op grote schaal manipuleren en verkennen. SAS Viya biedt ook toegang tot geavanceerde analyses en kunstmatige intelligentie (AI), met een extra laag voor transparantie en interpretatie in door AI gegenereerde beslissingen. Daarmee wordt de ‘black box’ van AI voor zowel data scientists als zakelijke gebruikers geopend.

    Volledige levenscyclus van analyses

    Volgens Sarah Gates, Product Marketing Manager voor het SAS-platform, willen bedrijven vertrouwen op een uitgebreid platform dat data management, analytics en ontwikkelingstools orkestreert om inzichten te genereren die hun beslissingen ondersteunen. “Het produceren van zowel snelle als betrouwbare resultaten is van cruciaal belang. SAS Viya biedt deze ondersteuning gedurende de volledige levenscyclus van analytics - van data tot discovery en implementatie.”

    Het rapport van Forrester vermeldt dat SAS een eersteklas toolset heeft voor analyse, voorspellen en streamen van. “Ondersteuning voor notebooks, programmeren voor meerdere talen en meer cloudopties completeren SAS Viya en maken het een goede keuze voor bedrijven met bedrijfskritieke analysebehoeften." SAS scoort het hoogst in de analytics tools categorie en heeft de hoogst mogelijke score behaald in de categorie market presence.

     

    Bron: BI-Platform

     

  • Leveraging operational intelligence to proactive insights

    operational intelligenceEarlier i discussed the way technology and its adoption are shifting within organizations. Now, business intelligence (BI) and analytics are much more flexible and can adapt to a variety of business needs beyond simple reporting, dashboards, advanced analytics, etc. Storage options, the Internet of Things (IoT), operational insights, artificial intelligence (AI), and predictive analytics are being adopted by organizations to complement their traditional BI implementations.

    Taking advantage of what the market has to offer can make the difference between being able to align analytics to quantifiable business value and simply delivering traditional reporting and dashboards to a series of end users. The potential to drive operations and create competitive advantage remains limited with the more traditional approach.

    The Shift in BI Infrastructures and Data Access

    Before organizations consider changing the way they address BI and analytics, they need to educate themselves about where technology is headed within the market. For instance, the role of traditional data warehouses is no longer essential to BI and analytics deployments within certain use cases. Some companies have adopted big data infrastructures as a centralized data store while others look to real-time data streaming to support operational visibility. A good example is the use of sensors for quality control or worker safety.

    Taking advantage of the right technology for the right use case requires an understanding of the following:

    1. Technology: Understanding innovation and how current and emerging technologies will affect a particular industry is important when evaluating solutions. Some organizations focus on deploying a set of dashboards or a self-service portal to access their analytics, but overlook the data management requirements that will actually support the types of analytics required.

    Technology adoption should be directly tied to the desired outcomes. With all of the messaging in the market, identifying the right set of software or the right infrastructure to support advanced analytics can be a challenge. Although traditional reporting and analytics will always provide value due to visibility into trends, BI infrastructures moving forward need to take into account both traditional and operational analytics. This means ensuring right-time access to data and leveraging technologies that can be flexible enough to shift with the changing needs of an organization.

    The ability to leverage IoT data or create predictive models are only two areas that are becoming more important. Making sure that business and technology considerations take into account both current and potential future requirements will make it easier for organizations to mature and broaden their analytics use as their needs expand.
       
    2. Industry and competitive factors: It is not always easy to anticipate future challenges or industry direction. At the same time, it is possible to research what competitors are doing, understand market trends, and make sure that the technologies selected take into account these trends and can meet these needs. Understanding the competition and what competitive and environmental factors may affect the business can help organizations hone in on what type of solutions they require and the type of analytics that will best meet their needs.

    Author: Linday Wise (Information Builders)

  • SAS Data Science en Analytics Day coming up!

    Artificial Intelligence (AI) is een onderwerp dat bij veel bedrijven op de agenda staat, maar concrete toepassingen staan vaak nog in de kinderschoenen. Tijdens de sessie 'Innovate with Analytics' zijn veel verschillende toepassingen van Artificial Intelligenc in de praktijk voorbijgekomen. Het werd zelfs duidelijk dat AI grote relevantie kan hebben voor de edele voetbalsport. Al doet bijgaande illustratie vermoeden dat de Nederlandse voetbalgoeroe Cruijff daar zo zijn vragen bij heeft. Bent u nieuwsgierig naar nog meer toepassingen? kom dan op 31 mei naar de SAS Data Science & Analytics Day en hoor alles over de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van data science en artificial intelligence.

    Als we het over AI hebben, dan is het belangrijk om eerst de definitie scherp voor ogen te hebben, stelt Mark Bakker, data strategist bij SAS. Dikwijls worden afbeeldingen van menselijk ogende robots of de Hollywood-klassieker Terminator gebruikt om AI toe te lichten. Terwijl dit deterministische beeld helemaal niet past bij de AI-toepassingen die tegenwoordig worden ingezet om betere bedrijfsresultaten te behalen. Volgens Bakker is AI: 'the science of training systems to emulate human tasks through learning and automation'. AI is dus geen zelfregulerende robot, maar een hulpmiddel voor menselijk handelen. Juist als de machine het werk beter kan analyseren of uitvoeren dan een mens.

    Natural language & image modelling

    Bakker en veel van zijn collega's proberen machines op een menselijke manier te laten communiceren. Hiervoor leren ze de machine om beelden, geluiden en tekst te begrijpen. Een interessant aandachtsgebied hierbij is de interpretatie van 'natural language'. Voor een machine is tekst altijd ongestructureerde data, terwijl mensen door het toevoegen van leestekens zorgen voor de juiste interpretatie bij de partij waarmee ze willen communiceren. Een machine zou volgens Bakker moeite hebben met de interpretatie van de zin: 'I am really happy, not'. Terwijl een menselijke lezer hierbij snel zal begrijpen dat de schrijver van dit bericht niet gelukkig is.

    Bakker laat ook zien hoe SAS een machine aanleert een kat te herkennen op een afbeelding met 'image modelling'. Op de foto is de schaduw van een kat op de muur te zien. De machine kan in eerste instantie bijvoorbeeld denken dat het om een deurmat gaat. Naast stilstaande beelden is het ook mogelijk om emotie te meten in videobeelden. Via AI bepaalt de machine hoeveel procent positieve emotie waar te nemen is. Natuurlijk, zo beaamt Bakker, is het heel interessant om dieper in dit soort ontwikkelingen te duiken, maar het wordt pas echt bruikbaar als je de opgedane inzichten ook kunt toepassen. Een mooi voorbeeld hiervan is de 'hard hat test'. Door middel van het analyseren van live-videobeelden kan een bedrijf controleren of een medewerker zijn valhelm op heeft. Op deze manier garandeert de organisatie dat er aan de veiligheidseisen op de werkplaats wordt voldaan.

    BallJames

    Een van de sportiefste toepassingen van AI is BallJames. Deze oplossing van het Nederlandse bedrijf SciSports heeft als doel 'to give AI back to football clubs'. De wereldvoetbalbond FIFA verbiedt het gebruik van sensoren op het veld, spelers of bal tijdens wedstrijden. Omdat er bij clubs behoefte is aan accurate, 3D-data registreren veertien camera's voor BallJames alle handelingen van de spelers op verschillende plekken van het voetbalveld. Het bijzondere aan BallJames is dat het een zelflerende oplossing is. Met deep learning algoritmes is het mogelijk om allerlei statistieken te genereren voor zowel de spelers, coaches als scouts. In de Eredivisie is Heracles Almelo de eerste club waar de camera's langs het veld alle activiteiten monitoren.

    The Edge

    De camera's van BallJames genereren per wedstrijd zo'n 1,4 terabyte data per stuk. Door de grote hoeveelheid informatie is het belangrijk direct te weten welke onderdelen je nodig hebt voor de analyse, zodat niet alle verzamelde data verstuurd en bewaard hoeft te worden. Tegenwoordig kan dit zo dicht mogelijk bij de bron, of 'on the edge'. In het voorbeeld van BallJames is de camera 'on the edge', de camera verzamelt en analyseert de dat

    a. Maar ook een sensor op de wiek van een windmolen of een termometer in een afgesloten zeecontainer kan dit beginpunt zijn. Het analyseren van data 'on the edge' heeft veel voordelen, legt Joao Oliveira, Principal Business Solutions Manager Information Management, uit. Zo stelt het bedrijven in staat om proactief te handelen bij bepaalde situaties. Een laser-camera in een winkel kan van elke klant een 'avatar' maken. Bij verdacht gedrag wil de winkelier geen seintje krijgen, maar automatisch de deuren sluiten zodat hij niet achter een mogelijke dief aan hoeft te rennen.

    Direct deployment

    Het is mogelijk om de data direct om te zetten in acties: 'direct deployment on the edge'. Om een 

    bepaalde activiteit of analyse uit te voeren hoeft de data dus niet eerst naar de cloud gestuurd te worden. Dit scheelt organisaties tijd en geld, zegt Oliveira. Stel dat je via analytics in de cloud achterhaalt dat een model van bijvoorbeeld een windmolen-sensor moet worden aangepast, dan zorgt dit voor een tijdelijke stop of vertraging van de processen van de gehele windmolen. Bovendien wil je dit voor een enkele windmolenwiek of een onderdeel daarvan kunnen aanpassen, zonder meerdere windmolens in het park stil te hoeven zetten. Een ander voorbeeld dat Oliveira geeft zijn de zogeheten 'smart containers' op zeeschepen, waarbij de temperatuur in de container real-time gemeten wordt. Tijdens lange zeeroutes is het niet altijd mogelijk - of heel kostbaar - om data naar de cloud te versturen, terwijl het automatisch aanzetten van de airconditioning kan zorgen voor minder bederf van goederen in de container.

    Bron: Analytics today

    https://www.analyticstoday.nl/blog/ai-in-de-praktijk-van-voetbal-data-tot-slimme-sluizen/?utm_source=ATnieuwsbrief2018-week11utm_medium=email&utm_campaign=ATnieuwsbrief2018-week11

     

EasyTagCloud v2.8