1 item tagged "open source"

 • Ministerie van Onderwijs lanceert open onderwijs API

  min OCW LogoVandaag heeft het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een API gelanceerd met onderwijsdata. Deze data is vrijgegeven onder de vrije licentie CC0. De API wordt geleverd door Dienst Uitvoering Onderwijs, de overheidsdienst verantwoordelijk voor onderwijsgegevens in Nederland. Open State Foundation heeft ondersteuning verleend bij de technische implementatie van de API. Wij beschouwen dit als een grote stap voor de ontwikkeling van open (onderwijs) data in Nederland.
   
  Onderwijsdata is niet een nieuw onderwerp voor Open State Foundation. Sinds 2011 brengen wij een community van (open) onderwijsdata bijeen en organiseerden we app competities en challenges met onderwijsdata. In 2013 lanceerden we een open source API met onderwijs data vanuit diverse bronnen. De afgelopen jaren hebben we niet alleen uitgebreide kennis en ervaring opgedaan met open onderwijsdata maar ook met het bouwen van community-gedreven open source APIs.
   
  Alhoewel onze open source en open data platform ontwikkelaars, bedrijven, NGO’s en zelfs overheidsdiensten heeft geholpen, realiseerden we ons dat voor de volgende stap met onderwijs data een andere benadering nodig was. We zagen de behoefte voor een betrouwbare en officieel erkende API, een API die door de rijksoverheid onderhouden wordt.
   
  Drie redenen om verheugd te zijn
   
  1. Wij zijn dan ook verheugd om te zien dat open data en open source initiatieven gerepliceerd worden door overheden zelf. Allereerst omdat wij als non-profit organisatie afhankelijk zijn van externe financiering om APIs te onderhouden en toegankelijk te houden.
  2. Open State Foundation onderhoudt diverse publieke data diensten met schaarse eigen middelen, maar deze budgetten zijn beperkt. Wanneer overheden hun eigen APIs onderhouden, kunnen wij ons richten op nieuwe domeinen en andere databronnen. Zo hebben we twee jaar geleden onze aandacht verschoven van onderwijs naar arbeidsmarkt data om zo beter in te spelen op nieuwe behoeften. Dat is de reden geweest om actief een nationale onderwijs API te promoten.
  3. Daarnaast geloven wij dat betrouwbare en formeel erkende APIs een unieke meerwaarde levert. Hergebruikers krijgen daarmee betrouwbaar toegang tot een hoge data kwaliteit. En ten derde, verhogen overheden terwijl zij APIs openen, de kwaliteit van open data. Vanuit dit perspectief hopen we dat in de toekomst meer noodzakelijke datasets worden aangeboden via datadiensten van overheden met een hoge kwaliteit, zowel binnen als buiten Nederland.

  Nederlandse overheid publiceert sinds vele jaren financiële data van scholen.

  Het is geen verassing dat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap als een van de eerste een deel van hun informatie produkten aanbiedt via een API. Dit ministerie opende haar eerste dataset al in 1997 naar aanleiding van een Wob verzoek van dagblad Trouw. Het ministerie heeft een proactief transparantiebeleid en heeft sindsdien tientallen onderwijs datasets beschikbaar gesteld. NB dit gebeurde zelfs voor de opmars van open data in 2009. In 2011 lanceerde het ministerie een eigen open dataportaal met meer data in open formaten en voorzien van de juiste licenties.
   
  What’s Next?
   
  Het ministerie heeft op dit moment een open data agenda bepaald voor 2016-2017, waarbij meer kwalitatieve open datasets worden ontsloten en toegankelijk gemaakt via platformen als ‘scholenopdekaart.nl’. Gegevens die in deze periode beschikbaar komen zijn inspectiegegevens en meer data van DUO zoals informatieproducten (survey data, data van scholen) en uit registers, zoals het realtime aantal studenten.
   
  Om het gebruik van educatieve data te stimuleren organiseert de Waag Society vandaag een data-expeditie in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in Utrecht. Vandaag gaan leraren, ouders en leerlingen aan de slag met het formuleren van hun informatiebehoefte op basis van open onderwijsdata. Aansluitend aan de data-expeditie vindt een hackathon plaats.
   
  De komende periode zien wij dan ook twee ontwikkelingen. Aan de ene kant is er een toenemende vraag naar meer and kwalitatieve data, decentrale en internationaal vergelijkbare onderwijsdata. Ook zal de aandacht komen te liggen op het harmoniseren van data en open data standaarden en verbreding, van voorschool en kinderopvang tot hoger onderwijs en leven lang leren. Aan de andere kant zien we ontwikkelingen in de richting van aangrenzende domeinen zoals werkgelegenheid en arbeidsmarkt. Tezamen vormen deze ontwikkelingen een balans met een ander actueel onderwerp, namelijk, hoe robotica, kunstmatige intelligentie en globalisering de samenleving verandert.
   
  Source: openstate.eu, 11 november 2016

EasyTagCloud v2.8