2 items tagged "Kamer van Koophandel"

 • 'Mkb kan nog veel winnen op gebied van big data'

  mkb kan nog veel winnen gebied van big data Werken met big data, grote en ongestructureerde gegevensbestanden, is voor veel mkb'ers nog een ver-van-mijn-bed-show. Het ontbreekt ondernemers aan tijd en geld om zich in data te verdiepen, maar ook aan kennis en kunde.

  Dat blijkt uit het onderzoek Ondernemen met (big) data door het mkb van de Kamer van Koophandel en de Jheronimus Academy of Data Science (JADS) onder 1.710 leden van het KvK Ondernemerspanel. JADS is een initiatief van de universiteiten van Eindhoven en Tilburg, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Den Bosch.

  Bijna de helft van de ondervraagden (44 procent) ziet een kans in big data, terwijl de andere helft (49 procent) geen relevantie ziet voor het eigen bedrijf. Vier van de tien ondernemers zien werken met data als kostenpost en niet als strategisch middel.

  Van alle ondernemers schenkt 37 procent nauwelijks en 25 procent niet structureel aandacht aan databeheer. Bij 40 procent staat databeheer wel structureel op de radar. Het inzetten van data als een dagelijkse, strategische activiteit gebeurt nauwelijks.

  Hekkensluiters

  De sectoren ICT en industrie zijn het meest ontwikkeld, gevolgd door logistiek en financiën. Landbouw, cultuur en sport, bouw en onderwijs zijn de hekkensluiters, terwijl big data in die sectoren juist een steeds grotere rol spelen.

  Verder speelt de omzet van een bedrijf een rol bij hoe belangrijk big data worden gevonden. Bedrijven die minder dan 250.000 euro per jaar omzetten, zien vaak de relevantie niet van big data. Bij een omzet van meer dan een miljoen euro is die relevantie boven elke twijfel verheven.

  Bijna de helft van de mkb'ers zegt graag hulp te krijgen bij ondernemen met big data. Zo willen ze raad bij het bepalen van concrete ondernemingskansen.

  10 procent van het mkb bestaat uit "koplopers" in big data. Deze koplopers groeien gemiddeld meer dan 5 procent per jaar en hebben een gemiddelde omzet van bijna twee miljoen euro. Ook zijn ze vergeleken met andere mkb'ers innovatiever en exporteren ze vaker.

  Source: nu.nl, 10 januari 2017

 • Eerste Big Data Hub van Nederland geopend

  arenaDe Amsterdam ArenA opent vanmiddag haar deuren voor de eerste zogenoemde Big Data Hub van Nederland. Ondernemers kunnen daar met overheden en wetenschappers data delen en data-gedreven innovaties ontwikkelen. Op allerlei terrein: van entertainment tot mobiliteit.

  Het Data Hub richt zich grotendeels op toepassingen in en rond de ArenA. Daarbij kan worden gedacht aan het sturen van bezoekersstromen, het optimaliseren van  bezoekerservaringen, het vergroten van de veiligheid, het beter benutten van water en elektriciteit en het sneller en effectiever informeren van hulpdiensten.

  Het Big Data Value Center maakt deel uit van de al eerder gelanceerde Amsterdam Innovation ArenA. Eén van de faciliteiten wordt een zogenoemde integrated control room waarin alle data van mobiliteitsstromen, nutsvoorzieningen en veiligheidscamera’s worden gecombineerd ten behoeve van misdaadpreventie en het reguleren van optimale evacuatieroutes via LED-verlichting in de vloer.

  Vervoersbedrijven kunnen mobiliteit tijdens pieken beter stroomlijnen. Energie-, afval- en waterbedrijven gebruiken de data om preventief onderhoud te kunnen plegen of hun processen te verduurzamen.

  Tijdens evenementen kunnen de data worden gebruikt om de beleving te vergroten via social media en smartphones door spelers op het veld te volgen of zelf beelden te laten maken en te delen. Deelnemers aan de Hub kunnen deze en eigen concepten en datasets testen in deze operationele omgeving.

  De belangrijkste partners zijn KPMG, Kamer van Koophandel, TNO en Commit2Data. Deze initiatiefnemers hopen dat de oplossingen door de samenwerkende partijen worden overgenomen naar (andere) speelsteden van het EK. Of naar vergelijkbare locaties als Schiphol of de Floriade.

  De Big Data Hub Metropoolregio Amsterdam is de eerste hub van vier en heeft een belangrijke focus op de creatieve industrie. Eind dit jaar volgt de Big Data Hub voor o.a. Security en Logistiek in de metropoolregio Den Haag/Rotterdam. Eind 2017 moeten ook hubs in Noord-Nederland (Energie) en Noord-Brabant (Maakindustrie) van start zijn.

  Bron: Emerce, 12 september 2016

   

   

EasyTagCloud v2.8