De stichting Drupal Bedrijven Nederland (SDBN) bestaat uit concurrerende bedrijven die gezamenlijk het Nederlandse marktaandeel van het cms willen vergroten en een vuist maken tegen closed source cms'en. De website van de stichting moet een vraagbaak worden voor organisaties die leveranciersonafhankelijke informatie zoeken over het cms-platform.

'De promotie van Drupal lag voorheen bij bedrijven die het cms implementeren. Het was tot voor kort niet goed mogelijk om onafhankelijk en als één gezicht naar buiten te treden', vertelt secretaris Michel van Velde. 'Commerciële partijen hebben flinke budgetten voor marketing, communicatie, pr en events. Wij kunnen ons nu ook via evenementen en showcases promoten. Het is niet de bedoeling dat deelnemers de stichting gebruiken ter promotie van hun eigen bedrijf. Er worden geen eigen bedrijfskaartjes uitgedeeld. Het gaat om het open source cms-platform', legt de secretaris uit.

In april 2013 zijn vier Drupal-bedrijven de stichting gestart. 'Inmiddels zijn er 26 deelnemers. Dat is een kwart van de ongeveer honderd Drupal-leveranciers die we in Nederland hebben', vertelt Van Velde. Volgens hem zijn ook leveranciers uit België, Duitsland, Frankrijk, Denemarken en Spanje geïnteresseerd in het idee van de stichting.

2 procent

Volgens Van Velde zijn op dit moment ongeveer 2 procent van de wereldwijde websites gebouwd op basis van het Drupal-cms. 'We verwachten dat dit de komende jaren fors gaat groeien. In de VS zijn vrijwel alle publieke websites overgestapt naar open source cms'en. Ook in België kiezen ze in de publieke sector voor open source.' Andere leveranciers van open source cms'en zijn Hippo, Typo3 en Joomla.

Volgens Van Velde is Drupal niet te verwarren met een open source cms voor blogsites, zoals WordPress. 'Onze toepassingen zijn uitgebreider en gericht op grote bedrijven. Het cms bevat veel meer functionaliteiten en is gericht op overheden middelgrote en grote bedrijven. Voorbeelden van closed-source concurrenten die Van Velde noemt, zijn Sitecore enTridion.

Computable, 3 december 2013