Data-scientist-philippinesDe hipste nieuwe IT-banen

 
In Silicon Valley wordt heftig geconcurreerd om het schaarse talent. De nieuwe beloningsnorm voor engineering toptalent in it is een miljoen dollar bij een vierjarig commitment. Dat soort bedragen halen we hier nooit, maar ook hier gaan salarissen omhoog door de schaarste aan it-professionals. Het aantal openstaande ict-vacatures in Nederland is eind 2014 gestegen tot bijna twintigduizend. Maar wie wil er nog een saaie baan?

Jongere generaties op de arbeidsmarkt gaan niet meer sec voor een carrière naar de top. Ze willen uitdagend werk en het verschil maken. Wie wil er dan nog een tester zijn of database administrator? Steeds meer ceo’s roepen dat ze een digital company worden. Dan is it niet zozeer een afdeling meer, maar de (toekomstige) kern van het bedrijf. Er ontstaan dan ook nieuwe en echt hippe it-banen. In die wereld is er steeds meer waardering voor technisch talent dat niet zo nodig manager hoeft te worden. Hun werkmotto is simpel: ‘be the best at what you do’.

Ik heb mijn lijstje met de nieuwe Affengeile it-jobs al opgesteld:

1. User experience leader. In deze baan sta je in het midden van de ontwikkeling van fysieke producten en vooral digitale diensten zoals websites, apps en digital services. UX omvat veel meer dan UI ofwel het design van user interfaces. De gehele waardenpropositie en klantreis staan centraal.

2. Business service manager. It is traditioneel horizontaal verdeeld in applicaties, middleware, datacenters en netwerken. Deze ‘lasagne’ is volstrekt irrelevant voor de business - die wil sec een dienst afnemen. Deze omzetting van horizontaal naar verticaal ofwel end-to-end is de verantwoordelijkheid van de business service manager.

3. Data scientist. Met big data komen traditionele datastromen (erp, crm) samen met nieuwe massale datastromen die gegenereerd worden door social media, het internet of things (IoT) en mobiel. Dan heb je data scientists nodig; data-centric management consultants die in de business het verschil gaan maken om big data om te zetten naar bruikbare informatie, de basis voor nieuwe business kansen.

4. Cloud integration specialist. In een hybride wereld van private en publieke clouds wordt je it-landschap fluïde. Organiseren, configureren, data-integratie en probleemoplossing is een nieuw werkgebied waar je specialisten voor nodig hebt die primair de taal van de business spreken.

5. Digital ecosystem architect. In een digital business ecosystem heb je it-architecten nodig die de api-gedreven wereld als de nieuwe norm beschouwen en helpen bouwen aan digitale ketens met andere partijen. In bedrijfstakken waar het internet of things een grote rol gaat spelen, wordt deze functie megabelangrijk.

6. DevOps coach. In het verlengde van Scrum ligt DevOps, gericht op het synchroniseren van softwareontwikkeling en beheer. Doel is zowel maximale versnelling in de change als maximale stabiliteit in de run. Als coach ben je bezig cultureel gescheiden werelden te overbruggen en eenheid te smeden.

7. Vp multi-channel e-commerce. Mobiel, internet en fysieke kanalen worden omnichannel waarbij de klantervaring over alle kanalen naadloos is geïntegreerd en afgestemd. Mobiel gaat een leidende rol spelen, ook bij de klantbeleving op fysieke locaties. Dit is een nieuwe topfunctie in de categorie chief digital officer.

8. Certified ethical hacker. Ethisch hacken is het (bij voorkeur op een georganiseerde en gecontroleerde manier) detecteren van potentiële bedreigingen om de security te verbeteren. Het werkgebied loopt van vulnerability assessments tot penetration testing. Chief information security officers (ciso’s) binnen multinationals en overheden hebben ethical hackers nodig in hun team.

Klassieke it-functies zullen nog wel een tijdje bestaan. Maar wie kijkt naar de transformatie van bedrijven naar ‘digital companies’, zal zien dat de kansen op de leukste én best betaalde banen in de categorie über cool liggen


Bron: Computable

Auteur: Marco Gianotten

15 April 2015