De marktaandelen voor business intelligence software verschuiven licht. En één partij is duidelijk marktleider in Belgie. Dat blijkt uit onderzoek naar aanleiding van het gratis seminar over BI & analytics door Smart Business.

fig2.  top 5 leveranciers business intelligence per marktsegment

SAP is binnen de onderscheiden marktsegmenten telkens de meest voorkomende vendor. De helft van alle locaties met BI-software geeft aan gebruik te maken van een BI-toepassing van SAP. Dat komt neer op een kleine 14 procent van alle geïnterviewde bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers.

De top 5 wordt achtereenvolgens verder gevolgd door IBM, Qlik, Oracle en SAS. In het publiek domein, bij overheids- en onderwijsinstellingen en bij bedrijven uit de gezondheidszorg ligt het BI-gebruik relatief laag.

De oplossingen die in het publiek domein worden gebruikt, zijn hoofdzakelijk afkomstig van SAP (het vroeger Business Objects) en IBM (Cognos). Bij locaties van multinationals ligt het BI-gebruik met 45 procent het hoogst. Juist in dit segment steekt SAP met kop en schouders uit boven de concurrentie (met name IBM).

Bij locaties van national enterprises (250 tot 2500 medewerkers) treffen we BI van SAP bij circa 15 procent van de locaties. In dit segment wordt de nummer twee gevormd door de BI-oplossingen van Qlik, met 9 procent.

Bij medium sized businesses (50 tot 250 medewerkers) ligt het BI-gebruik op 17 procent. De verschillen tussen de vendoren zijn in dit segment beperkt. Maatwerkoplossingen vormen hier de nummer vijf.

Source: smartbiz.be, 30 april 2015

Intelligente Organisatie | Archief