2 items tagged "API"

  • Ministerie van Onderwijs lanceert open onderwijs API

    min OCW LogoVandaag heeft het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een API gelanceerd met onderwijsdata. Deze data is vrijgegeven onder de vrije licentie CC0. De API wordt geleverd door Dienst Uitvoering Onderwijs, de overheidsdienst verantwoordelijk voor onderwijsgegevens in Nederland. Open State Foundation heeft ondersteuning verleend bij de technische implementatie van de API. Wij beschouwen dit als een grote stap voor de ontwikkeling van open (onderwijs) data in Nederland.
     
    Onderwijsdata is niet een nieuw onderwerp voor Open State Foundation. Sinds 2011 brengen wij een community van (open) onderwijsdata bijeen en organiseerden we app competities en challenges met onderwijsdata. In 2013 lanceerden we een open source API met onderwijs data vanuit diverse bronnen. De afgelopen jaren hebben we niet alleen uitgebreide kennis en ervaring opgedaan met open onderwijsdata maar ook met het bouwen van community-gedreven open source APIs.
     
    Alhoewel onze open source en open data platform ontwikkelaars, bedrijven, NGO’s en zelfs overheidsdiensten heeft geholpen, realiseerden we ons dat voor de volgende stap met onderwijs data een andere benadering nodig was. We zagen de behoefte voor een betrouwbare en officieel erkende API, een API die door de rijksoverheid onderhouden wordt.
     
    Drie redenen om verheugd te zijn
     
    1. Wij zijn dan ook verheugd om te zien dat open data en open source initiatieven gerepliceerd worden door overheden zelf. Allereerst omdat wij als non-profit organisatie afhankelijk zijn van externe financiering om APIs te onderhouden en toegankelijk te houden.
    2. Open State Foundation onderhoudt diverse publieke data diensten met schaarse eigen middelen, maar deze budgetten zijn beperkt. Wanneer overheden hun eigen APIs onderhouden, kunnen wij ons richten op nieuwe domeinen en andere databronnen. Zo hebben we twee jaar geleden onze aandacht verschoven van onderwijs naar arbeidsmarkt data om zo beter in te spelen op nieuwe behoeften. Dat is de reden geweest om actief een nationale onderwijs API te promoten.
    3. Daarnaast geloven wij dat betrouwbare en formeel erkende APIs een unieke meerwaarde levert. Hergebruikers krijgen daarmee betrouwbaar toegang tot een hoge data kwaliteit. En ten derde, verhogen overheden terwijl zij APIs openen, de kwaliteit van open data. Vanuit dit perspectief hopen we dat in de toekomst meer noodzakelijke datasets worden aangeboden via datadiensten van overheden met een hoge kwaliteit, zowel binnen als buiten Nederland.

    Nederlandse overheid publiceert sinds vele jaren financiële data van scholen.

    Het is geen verassing dat het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap als een van de eerste een deel van hun informatie produkten aanbiedt via een API. Dit ministerie opende haar eerste dataset al in 1997 naar aanleiding van een Wob verzoek van dagblad Trouw. Het ministerie heeft een proactief transparantiebeleid en heeft sindsdien tientallen onderwijs datasets beschikbaar gesteld. NB dit gebeurde zelfs voor de opmars van open data in 2009. In 2011 lanceerde het ministerie een eigen open dataportaal met meer data in open formaten en voorzien van de juiste licenties.
     
    What’s Next?
     
    Het ministerie heeft op dit moment een open data agenda bepaald voor 2016-2017, waarbij meer kwalitatieve open datasets worden ontsloten en toegankelijk gemaakt via platformen als ‘scholenopdekaart.nl’. Gegevens die in deze periode beschikbaar komen zijn inspectiegegevens en meer data van DUO zoals informatieproducten (survey data, data van scholen) en uit registers, zoals het realtime aantal studenten.
     
    Om het gebruik van educatieve data te stimuleren organiseert de Waag Society vandaag een data-expeditie in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in Utrecht. Vandaag gaan leraren, ouders en leerlingen aan de slag met het formuleren van hun informatiebehoefte op basis van open onderwijsdata. Aansluitend aan de data-expeditie vindt een hackathon plaats.
     
    De komende periode zien wij dan ook twee ontwikkelingen. Aan de ene kant is er een toenemende vraag naar meer and kwalitatieve data, decentrale en internationaal vergelijkbare onderwijsdata. Ook zal de aandacht komen te liggen op het harmoniseren van data en open data standaarden en verbreding, van voorschool en kinderopvang tot hoger onderwijs en leven lang leren. Aan de andere kant zien we ontwikkelingen in de richting van aangrenzende domeinen zoals werkgelegenheid en arbeidsmarkt. Tezamen vormen deze ontwikkelingen een balans met een ander actueel onderwerp, namelijk, hoe robotica, kunstmatige intelligentie en globalisering de samenleving verandert.
     
    Source: openstate.eu, 11 november 2016
  • Nieuwe API manager uitgebracht door InterSystems

    Nieuwe API manager uitgebracht door InterSystems

    InterSystems heeft de nieuwe functie InterSystems API Manager geïntroduceerd in InterSystems IRIS Data Platform 2019.2. Met deze tool kunnen gebruikers verkeer van en naar webgebaseerde API's binnen hun IT-infrastructuur bewaken en beheren.

    Het aantal API-implementaties stijgt in verschillende sectoren naarmate meer bedrijven service-oriented applicatielagen bouwen. Naarmate dit aantal groeit, worden softwareomgevingen meer gedistribueerd, waardoor het van cruciaal belang is dat API-verkeer goed wordt beheerd en bewaakt. InterSystems API Manager biedt gebruiksgemak door ontwikkelaars in staat te stellen al het verkeer door een gecentraliseerde gateway te leiden en verzoeken door te sturen naar de juiste target nodes. Ontwikkelaars die API Manager van InterSystems gebruiken, kunnen ook:

    • al het API-verkeer op een centrale locatie monitoren, zodat gebruikers problemen kunnen identificeren en oplossen;
    • API-verkeer controleren door de doorvoer te beperken, toegestane payload-groottes te configureren, IP-adressen op de witte lijst of zwarte lijst te zetten;
    • interne en externe ontwikkelaars interactieve API-documentatie bieden via een speciale en aanpasbare ontwikkelaarsportal; en
    • API's op één centrale plaats veilig stellen.

    'Ontwikkelaars gebruiken en implementeren nieuwe API's razendsnel om te voldoen aan de eisen van digitale transformatie, en ze hebben een intuïtieve managementoplossing nodig om hun succes mogelijk te maken', zegt Scott Gnau, hoofd van InterSystems Data Platforms. 'We zijn verheugd om klanten van het InterSystems IRIS-dataplatform API-beheermogelijkheden te bieden die zorgen voor naadloze integratie en snelle implementatie'.

    InterSystems API Manager is eenvoudig te configureren via een intuïtieve, webgebaseerde gebruikersinterface of via API calls, waardoor het een eenvoudig hulpmiddel is voor externe implementaties. InterSystems API Manager wordt vrijgegeven als een container om een gemakkelijke acceptatie mogelijk te maken. Ontwikkelaars kunnen ook een InterSystems API Manager-cluster configureren dat uit meerdere knooppunten bestaat om de doorvoercapaciteit te schalen en latency laag te houden.

    Bron: BI-platform

EasyTagCloud v2.8